Άνεμοι, κύματα και μετεωρολογική πρόβλεψη στη μαρίνα της Λεμεσού

Η Λεμεσός είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο νησί της Κύπρου. Η τοποθεσία της είναι νότια και παραθαλάσσια. Το κλίμα της Κύπρου, άρα και της Λεμεσού, είναι προφανώς μεσογειακό, όπου το καλοκαίρι κρατάει από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Ο χειμώνας είναι ήπιος και έχει διάρκεια από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Μάρτιο. Οι υπόλοιπες χρονικές περίοδοι έχουν τον ρόλο του φθινοπώρου και της άνοιξης, με διάσταση μεταβατική.

Η μέση τιμή της βροχόπτωσης, από μετρήσεις που έχουν γίνει από το 1991 μέχρι το 2008, είναι γύρω στα 457 χιλιοστόμετρα, με πιο έντονη δραστηριότητα την περίοδο από τον Νοέμβρη μέχρι τον Μάρτιο. Επίσης, αυτή τη χρονική περίοδο, πέφτει χαλάζι δέκα φορές το έτος σε περιοχές ορεινές και δύο με τρεις φορές σε πεδιάδες.

Στην περιοχή της Λεμεσού, επειδή είναι παραθαλάσσια περιοχή, ο χειμώνας είναι πιο ήπιος και το καλοκαίρι πιο δροσερό σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Κύπρου. Η θερμοκρασία του αέρα έχει μεγάλο ετήσιο φάσμα και φτάνει περίπου τους 14 βαθμούς Κελσίου. Πρόσθετα, η διαφορά μεταξύ θερμοκρασίας ημέρας και νύχτας ξεκινάει από 8 βαθμούς Κελσίου και μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 16 βαθμούς (κυρίως καλοκαίρι).

Οι άνεμοι είναι κυρίως ελαφριάς ή μέτριας εντάσεως. Το χειμώνα είναι δυτικοί ή νοτιοδυτικοί και το καλοκαίρι δυτικοί ή βορειοδυτικοί. Σπανίως υπάρχουν φαινόμενα ισχυρών ανέμων.

Ένα άλλο φαινόμενο που παρατηρείται, είναι οι θαλάσσιες και οι απόγειες αύρες, οι οποίες προκύπτουν από τη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ θάλασσας και στεριάς. Στη Λεμεσό οι αύρες αυτές μπορούν να γίνουν αντιληπτές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τη θάλασσα. Οπότε, σε ένα μέρος όπως η Μαρίνα Λεμεσού, δεν υπάρχει κίνδυνος ύπαρξης ισχυρών ανέμων αλλά ούτε και μεγάλων κυμάτων.

Από μία συνοπτική επισκόπηση του κλίματος που επικρατεί στην Κύπρο και κατ’ επέκταση στη Λεμεσό, βγαίνει το συμπέρασμα πως η Μαρίνα Λεμεσού, είναι ιδανικός χώρος για επίσκεψη και βόλτα τους καλοκαιρινούς μήνες. Όμως, για όποιον ενδιαφέρεται να την επισκεφθεί και σε πιο κρύες περιόδους, μπορεί να συμβουλευτεί ιστότοπους μετεωρολογικής φύσεως και να αποφασίσει αν θα κάνει μία βόλτα σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Λεμεσού.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *