Αρχαιολογικά Ευρήματα στη Λεμεσό: Ένας Παράδεισος με Ιστορία

Η Κύπρος είναι μια χώρα με μακραίωνη ιστορία, γεγονός που την καθιστά πόλο έλξης για κάθε ταξιδιώτη που επιθυμεί να ανακαλύψει το ένδοξο παρελθόν της. Ανάμεσα στις σημαντικότερες περιοχές με αρχαιολογικά ευρήματα, βρίσκεται χωρίς αμφιβολία η πόλη της Λεμεσού. Πρόσφατα μάλιστα ανακαλύφθηκε η αρχαιότερη γυάλινη φιάλη στον αρχαιολογικό χώρο Κουρίου στη Λεμεσό, γεγονός που ενισχύει την παραδοχή ότι η Λεμεσός αποτελεί σημαντικό προπύργιο πολιτισμού από την αρχαιότητα.
Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως εξαιρετικά σημαντικά ευρήματα, τα οποία βρίσκονται στην περιοχή της Λεμεσού και προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο. Υπάρχει ο Αρχαιολογικός Χώρος Αμαθούντας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πόλη. Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς έχει ήδη ανακαλυφθεί στην περιοχή η αρχαία Αγορά με τις στοές, τους κίονες και τα λουτρά, το υδραγωγείο και πολλές ακόμη ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.
Το Κούριον φυσικά και δεσπόζει ανάμεσα στους αρχαιολογικούς χώρους της Λεμεσού. Ιδιαίτερη αίγλη παρουσιάζουν τα Ψηφιδωτά του Κουρίου, τα οποία κοσμούν με τον καλύτερο τρόπο τα κτίρια και προσδίδουν έναν μοναδικό χαρακτήρα διακόσμησης. Επίσης γνωστό είναι και το αρχαίο Θέατρο στην περιοχή. Αν και σήμερα διασώζονται μονάχα τα θεμέλια του θεάτρου, εντούτοις δεν παύει να είναι ένα επιβλητικό μνημείο που αξίζει να επισκεφθεί κανείς.
Φυσικά, δεν πρέπει να λησμονείται το Μεσαιωνικό Κάστρο στο Κολόσσι. Αποτελεί μία εξαιρετική οχυρωματική κατασκευή, η οποία έχει επιβιώσει μέσα στους αιώνες και προσφέρει πλήθος πληροφοριών για τους Μεσαιωνικούς χρόνους στην ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού. Χρονολογείται στον 13ο αιώνα, ενώ αυτή η περιοχή είναι επίσης γνωστή για την παραγωγή του γνωστού κρασιού Κουμανταρία.
Πέρα λοιπόν από την αξιοζήλευτη φυσική ομορφιά της Λεμεσού με τις παραλίες και τα μαγευτικά τοπία, πέρα από τις εκκλησίες και τα υπόλοιπα μέρη ενδιαφέροντος, αξίζει μια επίσκεψη στους κυριότερους αρχαιολογικούς χώρους. Ακόμη κι αν κάποιος δεν είναι ιδιαίτερος λάτρης της αρχαίας ιστορίας, θα ανακαλύψει μια πλούσια συλλογή από ευρήματα που καταμαρτυρούν την σπουδαιότητα της Λεμεσού ανά τους αιώνες.